Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚαμία δέσμευση από την κυβέρνηση για «πάγωμα» της κατασκευής εργοστασίων βιομάζας στα Βασιλικά

Καμία δέσμευση από την κυβέρνηση για «πάγωμα» της κατασκευής εργοστασίων βιομάζας στα Βασιλικά

biomaza-basilika

Σε αγωνιστική ετοιμότητα φαίνεται πως πρέπει να παραμείνουν οι κάτοικοι των Βασιλικών Θεσσαλονίκης, που αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύση βιομάζας. Μπορεί ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, σε συνάντησή του με τη Επιτροπή Αγώνα Βασιλικών να δεσμεύτηκε – σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής – ότι παγώνει η διαδικασία, ήρθε όμως αργότερα το επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία σαφής τέτοια δέσμευση, αλλά αναφέρεται συγκεκριμένα, πως ο Π. Λαφαζάνης «υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα κινηθεί ταχύτατα για την αντιμετώπιση του ζητήματος με την άμεση συγκρότηση Επιτροπής που θα εξετάσει σε βάθος το θέμα, με βάση και τα ερωτήματα που απέστειλε στο ΥΠΑΠΕΝ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης».

Η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Βασιλικών και αντιπροσωπεία του Δήμου Θέρμης και της Τοπικής Κοινότητας Βασιλικών συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό και απαίτησαν τη ματαίωση της κατασκευής των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος η καθεμία 498 KW, με καύση βιομάζας και φορέα υλοποίησης και εκμετάλλευσης την εταιρεία «BIOSOLAR» και κάθε σχετικής διαδικασίας, γιατί η λειτουργία τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή της περιοχής, καθώς προβλέπεται να εγκατασταθούν σε εκτάσεις υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας. Κατήγγειλαν ότι πρόκειται για ενεργειακή καύση αποβλήτων, οπότε θα έπρεπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να καταταχθούν οι υπόψη μονάδες στην αυστηρότερη και δυσμενέστερη περιβαλλοντικά κατηγορία. Επιπλέον, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα ανέδειξαν ότι οι μονάδες αυτές προωθούν την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και την παράδοσή της στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές, που θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μια πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ. Τέλος, ενημέρωσαν ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η συγκεκριμένη εταιρεία απορρίφθηκαν από το Κοινοτικό Συμβούλιο Βασιλικών, ενώ στη συνέχεια και το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης τις επέστρεψε, κρίνοντας ότι είναι ελλιπέστατες και λαθεμένες σε πολλά σημεία.

Ο Π. Λαφαζάνης επιβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Έτσι δήλωσε ότι στηρίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις και στις ΑΠΕ, αρκεί να μη γίνονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας, να σέβονται το περιβάλλον και να έχουν τη λαϊκή αποδοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ