Η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης τίμησε το Νικηφορίδη

0
8
TEST

edyeth-nikhforidis

Τον πρωτομάρτυρα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, Νίκο Νικηφορίδη, που εκτελέστηκε στις 5/3/1951, αλλά και όλους τους επώνυμους και ανώνυμους της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας που έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι, τίμησε το περασμένο Σάββατο η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με εκδήλωση που πραγματοποίησε στο πάρκο Ειρήνης στις Συκιές.

Ο Ν. Νικηφορίδης, στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον γραμματέα της ΕΠΟΝ, Λεωνίδα Δούκα, οργάνωσαν το «Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο Νέων» για τη συλλογή υπογραφών για την «Εκκληση της Στοκχόλμης» που καλούσε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να υπογράψουν ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων.

Γι’ αυτή του τη δράση συνελήφθη, δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης και εκτελέστηκε σε ηλικία 23 ετών, στο συνήθη τόπο των εκτελέσεων πίσω από τις φυλακές Γεντί Κουλέ.

Ο Μ. Αθανασιάδης, μέλος του προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κάλεσε σε «οργάνωση της πάλης τώρα, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους τυχοδιωκτισμούς, σ’ οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας μας στα ΝΑΤΟικά σφαγεία, σε κάθε λογής προστάτες και χωροφύλακες των λαών. Για την αποδέσμευσή μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς – ΝΑΤΟ και ΕΕ, για το ξήλωμα των ξένων βάσεων και των στρατηγείων, για την άμεση επιστροφή όλων των ένστολων στην πατρίδα. Αυτό είναι το επίκαιρο δίδαγμα, ο δρόμος που άνοιξαν οι λαϊκοί αγωνιστές όπως ο Νίκος Νικηφορίδης. Σ’ αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε άφοβα, με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι οι λαοί να γίνουν αφέντες στον τόπο τους, με τον παραγόμενο πλούτο στα χέρια τους, μέχρι να εκλείψει το σύστημα της εκμετάλλευσης και οι πόλεμοι που αυτό γεννά».