Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΣυνεχίζονται τα προβλήματα στο "Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος"

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο “Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος”

kratiko-theatro-boreiou-ellados-2
Οι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ηθοποιοί, διοικητικοί και τεχνικοί) αποφάσισαν ομόφωνα στάσεις εργασίας τις δύο προηγούμενες βδομάδες αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη απαξίωση του οργανισμού από την Πολιτεία. Την προηγούμενη βδομάδα, ενόψει των στάσεων εργασίας, με ανακοίνωσή του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γ. Βούρος τα έβαλε με τους ηθοποιούς και το ΣΕΗ λέγοντας: «… Αντί για συμπαράσταση στην προσπάθεια για εύρυθμη λειτουργία του Θεάτρου, έλαβα εξώδικο από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, βάσει του οποίου εξαγγέλλονται εκ νέου στάσεις εργασίας… Είναι δεδομένο ότι στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε υφιστάμεθα όλοι μα όλοι τις συνέπειές της. Επειδή θεωρώ ότι το θέατρο δεν μπορεί να είναι πεδίο κομματικών σκοπιμοτήτων, η προσωπική μου αξιοπρέπεια και ο σεβασμός προς όλους εκείνους τους εργαζόμενους του ΚΘΒΕ, οι οποίοι καθημερινά μοχθούν σκληρά και με αυταπάρνηση για να κρατήσουν αυτό το θέατρο ανοιχτό, ζωντανό και δημιουργικό, μου επιβάλλουν να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση του υπουργού Πολιτισμού».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, άρχισε ένας πόλεμος ανακοινώσεων που έχει ως εξής:

Σε απάντηση το ΔΣ του ΣΕΗ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «… Οπως φαίνεται, είναι πιο εύκολο στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή να φορτώνει τα προβλήματα του θεάτρου που διευθύνει στους εργαζόμενους και στο ΣΕΗ, παρά στους πολιτικούς προϊστάμενούς του και στην ίδια την κυβέρνηση. Συνειδητά ο κ. Βούρος αποφεύγει να αναφερθεί σε όλα τα αιτήματά μας και προβάλλει μόνο το αίτημα της καταβολής των δεδουλευμένων… Ασφαλώς και θα θυμάται ο κ. Βούρος πως ζήτησε τη συμπαράσταση του ΣΕΗ, και πως εμείς τον διαβεβαιώσαμε ότι μπορεί να υπολογίζει στην παρέμβαση του Σωματείου για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του ΚΘΒΕ… Τώρα, οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για τα ίδια αιτήματα που έθετε και ο ίδιος σε συναντήσεις του με τους υπουργούς. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που άλλαξε τη σκέψη του, και όλους αυτούς, που χθες ήθελε ως συμπαραστάτες του, τώρα τους κατηγορεί ως υπεύθυνους για τη διάλυση του θεάτρου;»

Το Σωματείο Εργαζομένων Πάσης Φύσεως Προσωπικού, κάνοντας πίσω σημειώνει: «Δεν συμφωνούμε με τις παραιτήσεις και εκφράζουμε για ακόμη μια φορά, τη στήριξη μας στο έργο τους, ζητώντας να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους και να επανέλθουν στις θέσεις τους. Η απόφαση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) να συνεχιστούν οι απεργίες, και να ματαιωθούν οι παραστάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής, μας προβλημάτισε. Το ΚΘΒΕ χρειάζεται τον Γιάννη Βούρο στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή».

Ο Γιάννης Βούρος, επανέρχεται: «Η απόφαση με υπογραφή του Υπουργού για την έκτακτη εκταμίευση των 650.000 είναι από χθες το πρωί αναρτημένη στη Διαύγεια. Η τελευταία υπογραφή πριν την παραίτησή μου θα μπορούσε να είναι προς όφελός μου και να κατοχυρώσω την αμοιβή μου για τη σκηνοθεσία του Γλάρου. Δεν το κάνω. Η τελευταία υπογραφή μου είναι αυτή που απελευθερώνει τα ποσά από τα ταμεία μας, προκειμένου να πληρωθεί το προσωπικό στις 19/12».

Τέλος, οι Ηθοποιοί του ΚΘΒΕ διευκρινίζουν: «Η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΘΒΕ έχει περικοπεί κατά 40%, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Οπως γίνεται αντιληπτό, τα προβλήματα του θεάτρου δεν οφείλονται στους εργαζόμενους και στους μισθούς τους. Θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που τα δημιούργησαν και τα συντηρούν. Οι ηθοποιοί και το ΣΕΗ δεν έχουν να απολογηθούν για κανένα δίκαιο αίτημά τους. Με τις συντονισμένες προσπάθειες της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και του Σώματος των ηθοποιών επετεύχθη η εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης ύψους 650.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, ποσό το οποίο καλύπτει μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων αλλά δεν λύνει το πρόβλημα παρά το μετακυλίει στο άμεσο μέλλον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ