Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΚοινοβουλευτική παρέμβαση για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Κορδελιού –...

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

2o-gymnasio-eyosmou

Ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Αναλυτικά η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων είναι η ακόλουθη:

«Αγωνιστικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Κορδελιού – Εύοσμου, διεκδικώντας την επίλυση του οξύτατου προβλήματος της σχολικής στέγης, την κάλυψη των κενών σε δασκάλους και καθηγητές, την πλήρη λειτουργία των τμημάτων ολοήμερου και ενισχυτικής διδασκαλίας.

6o-dhmotiko-kordeliou

Ιδιαίτερα το πρόβλημα της σχολικής στέγης ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Βόρειας Ελλάδας, που αριθμεί 18.500 μαθητές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα σχολικά κτίρια του Δήμου, «αξιοποιούνται» όλοι οι πιθανοί χώροι που μπορούν να μετατραπούν σε αίθουσες. Έτσι μαθήματα γίνονται σε υπόγεια, σε διαδρόμους, σε ΚΙΒΟ, σε εργαστήρια και γυμναστήρια, καθώς και αίθουσες που χωρίζονται με γυψοσανίδες. Τα τμήματα είναι υπεράριθμα και οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό μεγάλες, με αποτέλεσμα οι γονείς να στρέφονται αναγκαστικά στην ιδιωτική εκπαίδευση, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη λεηλατημένο εισόδημα τους από την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Παιδείας, από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα τα προβλήματα σχολικής στέγης στον Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης:

  • Σε λυόμενα κτίρια στεγάζονται το 2ο Νηπιαγωγείο, τα 7ο – 11ο Νηπιαγωγεία, τα 20ο – 27ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου, με κατασκευές από λαμαρίνες και αμίαντο. Σε κτίρια που αρχικά είχαν φτιαχτεί για άλλη χρήση στεγάζονται τα 4ο – 15ο – 18ο Νηπιαγωγεία και το 28ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, ενώ σε καταστήματα χωρίς αύλειο χώρο στεγάζονται το 22ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου και το 31ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου. Στο ημιυπόγειο του 7ου Δημοτικού Σχολείου στεγάζεται το 9ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού. Ενώ σε ημιυπόγειο χώρο μαζί με το 2ο Γυμνάσιο στεγάζονται τα 3ο – 10ο – 12ο Νηπιαγωγεία Ελευθερίου Κορδελιού. Ενώ το 24ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου στεγάζεται σε ΚΙΒΟ 25 τ.μ. από το 2006.
  • Στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, η κατάσταση είναι ίδια. Αίθουσες ΚΙΒΟ χρησιμοποιούνται στα 1ο και 14ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου και στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου. Στο σχολείο αυτό καθώς και στα 2ο και 18ο Δημοτικά Σχολεία, 8ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, 10ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, 13ο και 23ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, 5ο και 8ο και 20ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, αίθουσες όπως τελετών, χημείας, πληροφορικής, δανειστικής βιβλιοθήκης, γυμναστικής, αποθήκες, υπόγεια και διάδρομοι, έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας, ενώ ακόμα χώροι διαχωρίζονται με γυψοσανίδες για την αύξηση των αιθουσών. Ίδια είναι η κατάσταση και στα 4ο και 15ο και 22ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου, που το σχολικό συγκρότημα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 μέτρων από πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

10o-17o-dhmotiko-eyosmou

Επιπλέον το 19ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, αρχικά είχε κατασκευαστεί ως παιδικός σταθμός, με αποτέλεσμα σήμερα, να μην τηρεί τις προδιαγραφές για Δημοτικό Σχολείο. Το 24ο Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κλειστού Γυμναστηρίου Ευόσμου. Το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου στεγάζεται σε κτίριο προκάτ κατασκευής που ήταν προορισμένο για Νηπιαγωγείο. Έπειτα από συνεχείς επεκτάσεις με ΚΙΒΟ και άλλες προκάτ αίθουσες, αριθμεί 10 τμήματα, ενώ δεν έχει περάσει καιρός από την φωτιά που είχε εκδηλωθεί σε ένα από τα ΚΙΒΟ. Θέμα για το οποίο είχε πραγματοποιήσει κοινοβουλευτική παρέμβαση το ΚΚΕ (αρ. πρωτ. 8494/14.03.2014).

  • Τέλος, και στα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου, έχει κλειστεί κάθε βοηθητικός χώρος ώστε να εξασφαλιστούν αίθουσες διδασκαλίας., όπως στα 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ – 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερίου Κορδελιού, τα 3ο και 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου, τα 3ο ΓΕΛ Ευόσμου και 6ο Γυμνάσιο Ευόσμου και το 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου. Στο τελευταίο μάλιστα, όπως και στο 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, έχουν τοποθετηθεί στην αυλή του σχολείου προκάτ αίθουσες. Το 4ο ΓΕΛ Ευόσμου στεγάζεται σε κτίριο που είχε κατασκευαστεί για άλλη χρήση, μη τηρώντας καμία προδιαγραφή για χώρο εκπαίδευσης. Ενώ το 1ο ΓΕΛ Ευόσμου βρίσκεται σε απόσταση 25 μέτρων από πυλώνες της ΔΕΗ υψηλής τάσης.

diapolitismiko-gymnasio-lykeio-eyosmou

Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί και που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, που δίνονται όλα αυτά τα χρόνια, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.

Αποδεικνύεται, γι ακόμη μια φορά, ότι με την υποχρηματοδότηση της Παιδείας από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση, τα ελάχιστα κονδύλια για ανέγερση σχολείων, η Παιδεία γίνεται όλο και πιο ταξική και μετατρέπεται σε εμπόρευμα, που πληρώνει αδρά η λαϊκή οικογένεια.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να δοθεί λύση στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού, της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με την υλοποίηση ενός σύγχρονου προγράμματος σχολικής στέγης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών της περιοχής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ