Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΨήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κορδελιού-Ευόσμου για την προστασία του περιβάλλοντος και της...

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κορδελιού-Ευόσμου για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

laikh-syspeirwsh-logo3

Το δημοτικό συμβούλιο Κορδελιού-Ευόσμου κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2014 ενέκρινε κατά πλειοψηφία με μόνο μία αρνητική ψήφο, το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κορδελιού-Ευόσμου για την προστασία του περιβάλλοντος. Η αρνητική ψήφος ήταν αυτή του κ. Μανδαλιανού Αλέξανδρου, εκλεγμένου με την παράταξη του πρώην δημάρχου κ. Λαφαζανίδη. Ο κ. Μανδαλιανός αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο λέγοντας ότι δεν δέχεται να εγκρίνει ψηφίσματα που τίθενται στο δημοτικό συμβούλιο με εντολή του ΚΚΕ! Παρακάτω παραθέτουμε ολόκληρο το ψήφισμα το οποίο παρά τους αφορισμούς του κ. Μανδαλιανού, αφενός δεν αναφέρεται στη Λαϊκή εξουσία και αφετέρου δεν ζητάει τίποτε άλλο παρά την εφαρμογή των κανονισμών και των νόμων του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μάλλον δεν θα μπορούσε κανείς νοήμων να χαρακτηρίσει ως κομμουνιστικούς οργανισμούς ή οργανισμούς λειτουργούντες υπό του κομμουνιστικού δακτύλου:

«Σε πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. που παρουσιάστηκε στο 9° Διεθνές συνέδριο «Alr Qυallty Science and Appllcation» στη Γερμανία, αναφέρετε το μέγεθος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Θεσσαλονίκη μιλώντας αναλυτικά με αριθμούς θανάτων, λόγω αυτής και το κόστος σε εκατομμύρια ευρώ για τους πολίτες.

Στο Δήμο μας το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα έντονο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης 2013 του ΥΠΕΚΑ στον σταθμό μέτρησης του Κορδελιού καταγράφηκε η μεγαλύτερη μέση ετήσια συγκέντρωση των σωματιδίων PM10 σε όλη την Ελλάδα, με μετρήσεις να έχουν γίνει περίπου μόνο το μισό των ημερών του έτους. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι η πιο πάνω μελέτη αναφέρετε σε μέρος μόνο του προβλήματος που στην περίπτωση του Δήμου μας τεχνηέντως αποκρύπτεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Γι’ αυτούς τους λόγους :

Καταδικάζουμε

την αδράνεια της Κυβέρνησης και την Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που μετά από την οικονομική εξαθλίωση που επιφυλάσσει για τους δημότες μας λόγω των συνεχών μνημονίων, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των δημοτών μας λόγω της πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που προέρχεται κυρίως από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ και της εταιρείας ELPEDISON που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας. Επιπροσθέτως αφήνει εκτεθειμένους του κατοίκους του Δήμου μας σε πιθανές ανεπανόρθωτες βλάβες για την υγεία τους, από ένα πιθανό Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης(ΒΑΜΕ) στις δύο παραπάνω εταιρείες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει ότι:

  1. Δεν θα ανεχθεί την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δήμου μας.
  2. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  3. Θα προβεί σε συνεχείς ενημερώσεις των δημοτών για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των συνεπειών ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.
  4. Θα απαιτήσει από τις δύο παραπάνω βιομηχανίες την απορρύπανση του Δήμου μας και την περιβαλλοντική του αναβάθμιση.
  5. Θα αποτανθεί σε κάθε δημόσια αρχή για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορδελιού Εύοσμου αποφασίζει να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την επαναλειτουργία και on line ενημέρωση των συνδημοτών μας για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τον Σταθμό Μέτρησης στο Κορδελιό.
  2. Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση την διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη υγεία των συνδημοτών μας για αναπνευστικά, καρδιολογικά και θρομβοεμβολικά νοσήματα.
  3. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Δήμος Κορδελιού-Εύοσμου να προβαίνει σε συνεχή ενημέρωση των δημοτών, μέσω των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, όταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πάνω από τα επιτρεπτά.
  4. Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κορδελιού-Εύοσμου καθώς και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ να προβούν σε επισταμένο έλεγχο των εγκαταστάσεων των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ (ΒΕΘ) για το αν τηρείται πλήρως η πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία.
  5. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία να προβαίνει σε αυτοψίες τις βραδινές ώρες στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ όταν παρουσιάζονται φαινόμενα έντονης δυσοσμίας.
  6. Σε συνεργασία με το Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καθώς και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει αναθεώρηση του ΣΑΤΑΜΕ, ασκήσεις ετοιμότητας, ενημέρωση των δημοτών για τα ΒΑΜΕ.
  7. Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Εύοσμου, ώστε να παρέχει επαρκή φροντίδα σε πιθανό ΒΑΜΕ.
  8. Να απαιτήσει από τη Κυβέρνηση την εφαρμογή της νομοθεσίας «ο ρυπαίνων πληρώνει» για την απορρύπανση του Δήμου μας καταλογίζοντας το κόστος στις εταιρίες ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και ELPEDISON.
  9. Να απαιτήσει από την Κυβέρνηση τουλάχιστον τον δεκαπλασιασμό της ειδικής εισφοράς πετρελαιοειδών που λαμβάνει ο Δήμος μας.
  10. Να προβεί σε αναφορά στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για να ελεγχθεί γιατί ενώ τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Δήμο μας είναι συνεχώς αρκετά πάνω από τα φυσιολογικά δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας καθώς και δεν γίνεται έγκυρή ενημέρωση των δημοτών».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ