Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΗΚαλοκαιρινές εκθέσεις εντός και εκτός των τειχών

Καλοκαιρινές εκθέσεις εντός και εκτός των τειχών

Λίγο πριν σας αποχαιρετίσουμε για καλοκαίρι, συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλοκαιρινές έκθεσεις που θα παρουσιαστούν Ιούλιο και Αύγουστο στα νησιά, έτσι για να σας κρατήσουν “παρέα” μέχρι 1η Σεπτέμβρη που θα επιστρέψουμε. Ιδού λοιπόν που να πάτε και τί θα δείτε:

Αθήνα

Συλλογή Οικονόμου

Την εγκατάσταση του Αμερικανού καλλιτέχνη Ρασίντ Τζόνσον, παρουσιάζει η συλλογή Γιώργου Οικονόμου έως τις 28 Αυγούστου, με τίτλο «Magic Numbers», η οποία διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό ειδικά για τον εκθεσιακό αυτό χώρο. Η εγκατάσταση βασίζεται στην ταινία του Τζόνσον «The New Black Yoga» 2011.

Νομισματικό Μουσείο

Η περιοδική έκθεση με τίτλο Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις – σύγχρονες προσεγγίσεις, με μουσειακά αντικείμενα και δημιουργίες του εικαστικού Τάκη Στεφάνου παρουσιάζεται όλο το καλοκαίρι (έως 20/10) στο ΝΜ. Ο Τάκης Στεφάνου προτείνει μια ιδιαίτερη αφήγηση γύρω από τη Σπείρα, που συχνά συνομιλεί με χαρακτηριστικές απεικονίσεις της σε αντικείμενα του παρελθόντος.

 

Θεσσαλονίκη

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το μουσείο και οι συλλογές του λειτούργησαν ως πηγές έμπνευσης και δημιουργίας και προέκυψε η έκθεση «Το δικό μας Βυζάντιο, Τριάντα+μία εικαστικές προσεγγίσεις». Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας του μουσείου με τον καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Μανόλη Γιανναδάκη και των φοιτητών του. Έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ύδρα

Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ Σφαγεία Ύδρας

Στον χώρο του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας, παρουσιάζεται έως τις 29 Σεπτεμβρίου η έκθεση «Το Μυστικό της Φαιστού». Πρόκειται για μια δημιουργία του Πολωνού καλλιτέχνη Pawel Althamer, η οποία επικεντρώνεται στην εξέταση της έννοιας της οικογένειας και στην πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων. Στο συγκεκριμένο έργο ο Althamer, μέλος μιας μεγάλης οικογένειας ο ίδιος, δίνει στα μέλη της οικογένειας του πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα δρώμενο που εξερευνά βασικούς κοινωνικούς δεσμούς. Τα ερείπια της πράξης αυτής παρουσιάζονται στο χώρο της έκθεσης ως διαδραστικά γλυπτά με τα οποία το κοινό μπορεί να αλληλεπιδράσει και να αναλογιστεί ίσως τη σχέση του με τη δική του οικογένεια.

Άνδρος

Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Από τέλος Ιουνίου μέχρι και 28 Σεπτεμβρίου, το, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο έργο της Σοφίας Βάρη. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει εκτός από τα χαρακτηριστικά και ιδιόμορφα γλυπτά της, σχέδια, ακουαρέλες, ελαιογραφίες, ανάγλυφα, κολάζ και αντικείμενα μικρογλυπτικής. Την έκθεση επιμελείται ο διευθυντής του μουσείου, κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης.

Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως

Επετειακή έκθεση για τα 20 χρόνια παρουσίας του θερινού θεσμού Πλοές, θα παρουσιάζεται στο ίδρυμα Κυδωνιέως από τις 26 Ιουλίου μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου, με «υπότιτλο» Πραγματικότητες: Livingreal!. Συμμετέχουν 20 καλλιτέχνες με εικαστικά έργα δύο κατευθύνσεων (ρεαλιστικά και πιο υπαινικτικά). Την επιμέλεια έχει η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά. Οι καλλιτέχνες είναι οι: Χρ. Αθανασιάδης, Λ. Αλεξοπούλου, Αγγ. Αντωνόπουλος, Αγγ. Βαξεβανίδου, Αλ. Βασμουλάκης, Μ. Γρηγοριάδη, Αν. Γρίβα, Θ. Ζαφειρόπουλος, Χρ. Κάλφας, Στ. Κίκας, Στ. Λάσκος, Μ. Μιχαηλίδης, Ελ. Παυλοπούλου, Αρ. Ποταμιάνου, Αρ. Στοΐδης, Χρ. Τσιντσάρης, Κ. Χαδουλού, Π. Χανδρής, Μ. Χατζηανδρέου, Αλ. Ψυχούλης.

Σύρος

Ερμουπόλεια 2014

Στο πλαίσιο των φετινών Ερμουπολείων παρουσιάζονται οι εκθέσεις: Χρήστος Μποκόρος, «Τα στοιχειώδη», 17 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου στις αίθουσες Γ. Ρίτσου και Στ. Παναγούλη, αναδρομική έκθεση ζωγραφικής της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη από 26 Ιουλίου έως 27 Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων και από 1-23 Αυγούστου την έκθεση με έργα από όλη την καλλιτεχνική πορεία του Αχιλλέα Δρούγκα, στην αίθουσα τέχνης Γ.-Ε. Βάτη.

Αίθουσα Τέχνης Εμμ. Ροΐδης

Τέσσερις εκθέσεις γυναικών παρουσιάζει τον φετινό Ιούλιο και Αύγουστο η αίθουσα τέχνης Εμμ. Ροΐδης, σε επιμέλεια του Γιάννη Κ. Παπαφίγκου. Τον Ιούλιο παρουσιάζεται η έκθεση της Μαρίας Παπαφίλη με τίτλο «Βλέμματα», από 1 έως 10 Ιουλίου, και από 12-22 Ιουλίου η έκθεση της Μαρίας Δουζενάκη. Τον Αύγουστο από 4-13 του μήνα, η έκθεση «Άνθρωποι-Βλέμματα-Αναζητήσεις» της Μαρίας Νταγιαντά και από15 έως 24 η έκθεση «Περί έρωτος» της Χρυσάνθης Παλάντζα.

Σαντορίνη

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2014

Στο εικαστικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, παρουσιάζεται από 1 έως 23 Αυγούστου η έκθεση χαρακτικής, με χαλκογραφίες των Παναγιώτη Τέτση και Λάμπρου Ορφανού. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ. Από τις 27 Αυγούστου και για ένα μήνα, θα παρουσιαστεί η έκθεση ζωγραφικής του Λευτέρη Κορωνιού με τίτλο «Εικόνες της ζωής μου».

 

Ρόδος

 

Μουσείο Ρόδου-Νέα Πινακοθήκη

 

Γλυπτική, ζωγραφική και κατασκευές του Παναγιώτη Τανιμανίδη υπό τον τίτλο «τα σα εκ των σων θαμένα μυστικά στη διαπασών», παρουσιάζει η Νέα Πινακοθήκη της Ρόδου από τις 5 Ιουλίου μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου. 

 

Σάμος

Κέντρο Τέχνης Art Space Pythagorion

Την ατομική έκθεση της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας Nevin Aladag με τίτλο «Borderline», παρουσιάζει φέτος το Κέντρο Τέχνη στη Σάμο, από 20 Ιουλίου έως 10 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από δημόσιες συζητήσεις και παρουσιάσεις από διεθνείς επαγγελματίες της τέχνης και των κοινωνικών επιστημών.

Κεφαλονιά

Βίλα Ροδόπη

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Βίλας Ροδόπη αρχίζει τον Ιούλιο και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο. Ξεκινάει με ζωγραφική, φωτογραφία και μικρογλυπτική. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν μεταξύ άλλων είναι: Τάκης Βεκόπουλος, Μάρω Κουρή, Μερόπη Πρέκα, Ελένη Ντίνια Μπούνταλη, Γιάννης Χίου, Τομ Λάστο, Κρίστιαν Μαρμορστάιν. Τον Αύγουστο θα παρουσιασθούν έργα του Κώστα Ευαγγελάτου με την επιμέλεια του Λεοντίου Πετμεζά.

Τον Σεπτέμβριο η Βίλα ολοκληρώνει το πρόγραμμά της με την έκθεση Επτανησίων καλλιτεχνών.

Παξοί

Παλαιό Σχολείου Λογγού

Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης  με τίτλο «PostVacationBlues» με τη συμμετοχή έξι καλλιτεχνών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ένα από τα ιστορικά κτήρια του νησιού, σε παραγωγή του Δήμου Παξών. Οι καλλιτέχνες είναι οι: Αλέξανδρος Κόκκινος, Γιώργος Μαραζιώτης, Αναστασία Παπαλεωνίδα- Πούντζα, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Γιώργος Τσεριώνης και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης. Από 4 έως 31 Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ