Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΗΑισιόδοξο το πρόγραμμα του Οργανισμού ΝΕΟΝ για το 2014

Αισιόδοξο το πρόγραμμα του Οργανισμού ΝΕΟΝ για το 2014

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΜΑΙΟΣ 2014Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Οργανισμού ΝΕΟΝ για το τρέχον έτος και μπορούμε να πούμε ότι είναι αρκετά φιλόδοξο, με πληθώρα δραστηριοτήτων και με βασικό του μέλημα τη συνεχή αλληλεπίδραση του πολίτη με την τέχνη.Οι φετινές δράσεις του Οργανισμού, εστιάζουν σε πέντε βασικούς τομείς: ΝΕΟΝ Συνεργασίες, ΝΕΟΝ Διαδρομές, ΝΕΟΝ Γνώση, ΝΕΟΝ Δημιουργία και ΝΕΟΝ Αφηγήσεις.

Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται η ευρύτερη συνεργασία του με το ΕΜΣΤ. Ειδικότερα, θεσμοθετούνται οι παρακάτω δραστηριότητες, με χρηματοδότηση του ΝΕΟΝ: 1) Annual Commission Series στη Στέγη του ΕΜΣΤ: ετήσια ανάθεση σε διεθνείς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο που θα εκτίθεται στη στέγη του ΕΜΣΤ. Η συνεργασία θα έχει 5ετή διάρκεια, αρχής γενομένης με τη Διοχάντη. 2) Εμβληματικές Εγκαταστάσεις στο ΕΜΣΤ από διεθνή μουσεία και τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ΕΜΣΤ.

Στον τομέα της εκπαίδευσης ο ΝΕΟΝ χρηματοδοτεί τις θέσεις ΝΕΟΝ Επιμελητής Έκθεσεων και ΝΕΟΝ Επιμελητής Εκπαίδευσης. Η διάρκεια θα είναι διετής με δυνατότητα ανανέωσης. Επίσης, καθιερώνονται τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα: 1) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΝΕΟΝ «Mentor a Curator»: ένας επιμελητής του ΕΜΣΤ θα εκπαιδεύεται για έναν χρόνο σε μουσείο του εξωτερικού με δαπάνες του ΝΕΟΝ. 2) Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης του ΕΜΣΤ. Η δωρεά ανέρχεται σε €30.000 ετησίως. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής. 3) Συνδιαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο ΕΜΣΤ για τα σχολεία. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής. Η δωρεά θα ανέρχεται σε €20.000 ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι ο ΝΕΟΝ υποστηρίζει από το 2012 το ΕΜΣΤ με δύο ετήσια προγράμματα που έχουν σκοπό τον εμπλουτισμό της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Προσφέρει 50.000 ευρώ ετησίως για αγορά έργων επιλογής του Μουσείου από τη διεθνή έκθεση Frieze Art Fair. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία χρόνια και ολοκληρώνεται το 2015. Παράλληλα, δωρίζεται ένα νέο έργο επιλογής του Μουσείου, με τη συνεργασία των οργανισμών Outset και International Production Fund.

Άλλη μια συνεργασία είναι με την Outset.Ελλάδoς, παράρτημα του διεθνούς φορέα πολιτισμού Outset Contemporary Art Fund Αγγλίας, με στόχο τη στήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών και νέων παραγωγών. Για το 2014 στηρίζει τις εκθέσεις: «Crash Pad» του Ανδρέα Αγγελιδάκη στο Βερολίνο, «No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis», στις Βρυξέλλες, «Tempus Ritualis», στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στο Βερολίνο.

Στον δημόσιο χώρο προβλέπονται οι εξής δράσεις: έκθεση με τίτλο «A Thousand Doors» στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery (Μάιος – Ιούνιος 2014).

Πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του έργου του διάσημου Βερολινέζου καλλιτέχνη Tino Sehgal. Αναμένεται η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού για να παρουσιαστεί το έργο στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, τον Σεπτέμβριο του 2014. Σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και τη Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος, ετοιμάζεται η τελική μελέτη εφαρμογής για την κηποτεχνική αναβάθμιση 8 σημείων στον Εθνικό Κήπο.

Τα Community Projects είναι ένας νέος θεσμός που ξεκινά ο ΝΕΟΝ το 2014 και θα υλοποιείται δύο φορές το χρόνο. Σκοπός είναι η υλοποίηση προγραμμάτων τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας, τα οποία θα βασίζονται στη συμμετοχή των κατοίκων, ομάδων και καλλιτεχνών. Στο διάστημα Μάιος-Οκτώβριος 2014, θα υλοποιηθούν δύο Community Projects που θα εξελιχθούν στους δήμους Αιγάλεω και Περιστερίου. Επίσης, θα ανατίθεται σε έναν καλλιτέχνη ετησίως η δημιουργία ένος έργου που θα εκτίθεται σε δημόσιο χώρο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για το 2014, ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται με την Ελληνίδα Αιμιλία Παπαφιλίππου. Το έργο θα παρουσιαστεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ο οργανισμός θα έχει παρουσία και στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014, με έκθεση του Kutlug Ataman.

Βασικό μέλημα του Δ. Δασκαλόπουλου είναι και η καλλιέργεια της σχέσης των νέων με τη σύγχρονη τέχνη και συνείδηση, γεγονός που θα επιτευχθεί με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό Τέχνη;», σε συνδιαμόρφωση με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών και Βραβείο Επιμελητή Τέχνης, σε συνεργασία με τη Whitechapel Gallery. Σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ξεκινά το πρόγραμμα «Adopt a Studio». Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίζεται ένα εργαστήριο της ΑΣΚΤ με το ποσό των €10.000 ετησίως για την ενίσχυση της δράσης του.

Επιπλέον, ο ΝΕΟΝ συνεργάζεται με το ΚΕΚ ΙΒΕΠΕ (Ινστιτούτο Βιομηχανικής & Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης – ΣΕΒ) στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη».

Τέλος, στηρίζει τους σύγχρονους δημιουργούς, μέσα από προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών που εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους στη γνώση, την έρευνα, την παραγωγή και θεσμοθετεί ένα πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου που φέρνει την κοινωνία κοντά στις σύγχρονες ιδέες, τις σύγχρονες τάσεις και ρεύματα.          

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ