Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΜαζική κινητοποίηση για την παιδεία

Μαζική κινητοποίηση για την παιδεία

paideia_thess_oxi_sta_nea_metraΚινητοποίηση για την Παιδεία πραγματοποίησαν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ.
Συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.
Το τι σχολείο έχουμε είναι στενά συνδεδεμένο με την οικονομία και την κοινωνία, τόνισε, μιλώντας στη συγκέντρωση, η Δέσποινα Δάσιου, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, προσθέτοντας ότι το σχολείο είναι ταξικό κι έτσι θα είναι όσο θα υπάρχουν τάξεις. (Διαβάστε όλη την ομιλία στο τέλος στο συνημμένο)
Η Δ. Δάσιου επισήμανε ότι «δεν υπερασπιζόμαστε το σχολείο όπως υπήρχε πριν τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση. Είναι μακριά από το όραμά μας για ένα σχολείο στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ωστόσο εδώ συντελείται επέλαση σε βάρος όλων των κατακτήσεων που πέτυχαν οι εργαζόμενοι για τη μόρφωση των παιδιών τους τα προηγούμενα χρόνια».
Υπογράμμισε ότι η μόρφωση των παιδιών είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της εργατικής τάξης και τόνισε ότι «όλα τα παιδιά δικαιούνται μόρφωση υψηλού επιπέδου και δικαίωμα σε αξιοπρεπή εργασία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη ζωή και στο όνειρο. Κι εμείς γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι έχουμε χρέος και ευθύνη να τους τα προσφέρουμε. Καμιά θυσία δεν φαντάζει μεγάλη στον αγώνα με αυτή την προοπτική».
Το πλαίσιο πάλης περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:
– Να μην εφαρμοστεί ο θεσμός της Τράπεζας Θεμάτων, οι προαγωγικές εξετάσεις να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κάθε σχολείου και των εκπαιδευτικών.
– Καμία σύμπτυξη – συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Να παρθούν πίσω όλες οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
– Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Μονιμοποίηση όλων συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– 15 νήπια – προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α’ και Β’ Τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά.2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ